2008. február 4., hétfő

A rejtélyes ház

Az éjszakai vihar miatt az erdei biciklizésről lemondtam, ilyen sáros utak mellett nem lenne sok értelme. Így hát itthon maradtam, és készültem a holnapi napra. Valahonnan ki kell derítenem, hogy ki is az a titokzatos lány, ezért úgy döntöttem, délután ismét elhívom teázni a fizikatanárt. Talán tud valamit róla.
Az omladozó épülettel végképp nem tudom, hogy mit akart üzenni, esetleg találkozni akarna velem, és annak a helyszínét írta le? Egy omladozó ház, ahol kék fénygömbbel világítanak? Itt, a faluban nincs olyan sok omladozó ház, csak a Walterhasser-ház, az egykori tanár-ház, valamint egy lerobbant parasztház a falu északi szélén.
A Walterhasser-ház gyermekkori bújócskáink hírhedt helyszíne, egy kísérteties, régóta lakatlan ház a falu közepe felé. A legöregebb falubeliek még emlékeznek az utolsó lakókra, a Walterhasser házaspárra, akik egyik napról a másikra eltűntek. Este még a szomszédok látták őket, reggelre viszont nyomuk veszett. A rendőrség szerint bűncselekménynek nem volt nyoma, amit a helybeliek is megerősítettek. Ami a legfurcsább az egészben, hogy az ajtók és ablakok belülről be voltak zárva, az ajtón belül még ott lógott a kulcs, amikor azt a rendőrök betörték. Nem lehetett úgy kimenni, hogy közben belülről minden zárva maradjon. Emiatt a rejtély miatt meglehetősen félt mindenki ettől a háztól, így lehetséges, hogy majd' egy évszázada nem költözött oda senki.
Az egykori tanár-házban nemrég még laktak, csak most pár éve áll lakatlanul. Nem tartozik hozzá semmi kísértethistória, egész egyszerűen az ott élő házaspár elhunyt, a gyerekei meg beköltöztek a városba, de a házat nem akarják eladni. A harmadik hely, amit az omladozó jelzővel lehet illetni, az egy régi parasztház, ami tulajdonképpen már a falun kívül található, és régen istállók és karámok vették körül. A lakók még gyermekkoromban elköltöztek a szomszéd faluba, vevőt azonban nem találtak a házra. Mivel úgy száz méterre lehet a falu szélétől, gyakorlatilag nem látja senki, hogy arrafelé mi történik. Emiatt előszeretettel bújnak meg itt bűnözők, akik rendszerint ide hozzák a falu tisztességesebb lakóitól szerzett zsákmányukat. Mindenesetre félve mennék oda.
Akkor nincs más hátra, valamelyik nap felkeresem mindhárom házat, és ahol kék fénygömbbel világítanak, oda kell mennem. Lehet, hogy holnap, a kora esti órákban sort kerítek rá, közvetlenül, miután teáztam egyet a fizikatanárral.

Nincsenek megjegyzések: