2008. február 27., szerda

Adrienn

Ma szabadnapot kaptam a munkahelyen, így aztán volt időm kideríteni, hogy mi is az igazság Adriékkal kapcsolatban.
Eddig ugye annyit sikerült megtudnom, hogy ugyan valaha lehet, hogy itt laktak, de már vagy 10 éve elköltöztek. Nekiláttam tehát a kutakodásnak, először a szomszédokat kérdeztem meg, hogy emlékeznek-e Adriékra, a szüleikre, vagy a nagyszüleikre. Furcsa volt, alig akartak visszaemlékezni arra az időszakra. Még pontosan Adriékra sem emlékeztek, csak annyit tudtak, hogy egy család lakott itt. Egyikük annyival többre emlékezett, hogy két gyerekük volt. Ez fura, nem tudok róla, hogy Adrinak lett volna testvére. Vagy nem is ők laktak itt? És akkor a házat ki építette? Ez egyre gyanúsabb.
Sajnos a szomszédoktól ennél többet nem tudtam meg, így hát az éppen utcán tartózkodó idős embereket faggattam. Sokan, amikor kérdeztem őket, egyszerűen hátat fordítottak, és elsiettek. Mások meg egyszerűen semmit nem tudtak, még azt sem, hogy kik laktak ott.
Egyetlen ember volt, aki tudott is valamit, ő Matild néni. Behívott a házába, azt mondta, jobb, ha inkább otthon mondja el, amit tud. Természetesen a meghívását elfogadtam, és izgatottan vártam, mi is az igazság. A nappaliban leültünk, és egy kávé kíséretében elkezdett mesélni róluk.
Gyermekkorában az a telek még üresen állt, és úgy 10 éves lehetett, amikor egy házaspár, Péter és Borbála megvette, és elkezdtek ott egy házat építeni. Miután felépült, beköltöztek. Péter a szomszéd faluból származik, Borbála viszont a Déli Hegyvidékről került ide. Pár évvel ezután megszületett a fiuk, Tamás. Volt elég hely a házban, meg hát régebben az volt a szokás, hogy a nagycsalád együtt marad, így aztán ő mindig is abban a házban élt. Harminc éves kora körül összeházasodott egy helybeli lánnyal, Júliával. Két gyermekük született, először Adrienn, majd rá két évvel Emília. Emília betegen született, hónapokon át küzdöttek az életéért, de szerencsére egy fiatal, tehetséges doktor megmentette az életét. A doktorról nem, sokat tudni, amilyen rejtélyes módon megjelent, ugyanolyan gyorsan, nyom nélkül el is tűnt. Még újságcikk is volt róla, hogy senki nem tud semmit az életmentő doktorról. A legenda szerint még csak nem is volt orvos, mégis megmentette a lányt.
Aztán a gyerekek szépen nőttek, viszont feltűnt a színen egy sötét múltú fiatalember. Elcsábította Emíliát, és ezzel kezdődött az egész bonyodalom. Senkit nem tisztelt, még talán Emíliát sem, a szüleivel viszont kimondottan rosszban volt, és ahol csak lehetett, kitolt velük. Egyre komolyabbra fordult a helyzet, és Júlia meg Tamás inkább úgy döntöttek: elmenekülnek innen. Senki nem tudja, hogy hová mentek, de Emília nem volt hajlandó velük tartani, így ő inkább ezzel a bajkeverővel maradt. Utána a hasonlóan sötét múltú barátaikkal együtt megfenyegették a falu lakóit, hogy akinek eljár a szája, az könnyen bajba kerülhet. Ezért nem mer róluk senki semmit mondani.
Hogy azóta mi van velük, azt senki nem tudja. Borbála, Péter, Tamás, Júlia és Adrienn elmentek, a pletyka szerint az Északi Hegyvidék környékére. Emíliáról sem tudni semmit, egy ideig még páran találkoztak vele errefelé, viszont néhány éve már csak ezt az elvetemült pasast meg pár barátját látták, Emíliának egyszerűen nyoma veszett.
Hasznos volt ez a kávézás Matild nénivel, így már kicsivel tisztább a kép. Persze még mindig van jópár kérdésem; mondjuk hogy ki is ez a titokzatos férfi, aki ennyire ráijesztett itt mindenkire; az orvos is meglehetősen titokzatos, elvégez egy életmentő műtétet, miközben senki nem tud róla semmit; na meg az is érdekelne, hogy Emília létezik, vagy létezett-e egyáltalán az eredeti világban. Én nem ismertem őt, és sosem tudtam Adriról, hogy valaha lett volna egy testvére. Valamiért olyan érzésem van, hogy az orvos lesz itt a kulcsfigura, talán vele kezdődött itt minden bonyodalom. Róla kellene kiderítenem, hogy ki ő, és hogy mit akar. Nem lesz könnyű, de meg kell próbálnom.

Nincsenek megjegyzések: